Întrebări frecvente (FAQ) despre membranele DuPont™ Tyvek® şi DuPont™ AirGuard®

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele DuPont™ Tyvek® şi DuPont™ AirGuard® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

 
 

MEMBRANE PENTRU ACOPERIŞURI TYVEK® Î&R

Subiecte:

Principalele întrebări

Sunt membranele pentru acoperişuri Tyvek® adecvate pentru montajul în sistemele de acoperişuri orizontale?

Nu. Substraturile de acoperişuri Tyvek®, permeabile la vapori sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separare între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Substratul Tyvek® trebuie să fie etanşat?

Se recomandă îmbunătăţirea etanşării la vânt şi apă. În unele ţări, este obligatorie în cazul acoperişurilor înclinate joase, al condiţiilor climatice severe sau dacă acoperişul este lăsat descoperit în timpul construcţiei. Etanşarea suprapunerilor va îmbunătăţi întotdeauna protecţia clădirii. Se aplică normele locale.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, penetrările şi suprapunerile trebuie etanşate pentru a evita infiltraţiile de ploaie.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş înclinat care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® (începând de la o greutate specifică de 80 g/m2 în sus) trebuie etanşată cu bandă acrilică Tyvek®. Dacă înclinaţia acoperişului este mai mică decât înclinaţia minimă a ţiglelor cu cel puţin 5°, utilizaţi Tyvek® Supro. În general, nu trebuie să existe locuri în care să se strângă apă şi care să permită apei să se decanteze o perioadă îndelungată pe membrană. 

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac. Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® 

 

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală?

Da, dar doar cu o greutate specifică de la 80 g/m2 în sus. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele impermeabile pentru acoperişuri Tyvek® sunt rezistente la apă, dar, totuşi, permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prind membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea

Straturi de control al aerului şi al vaporilor (AVCL) &

Este necesar un strat de control al aerului şi al vaporilor (AVCL) & atunci când se utilizează un substrat Tyvek® permeabil la vapori într-o aplicaţie?

Trebuie să se utilizeze întotdeauna un strat VCL pentru un nivel optim de etanşeitate şi control al umidităţii în interiorul elementelor clădirii.

 

MEMBRANE PENTRU PEREŢI Î&R

Subiecte:

 

Principalele întrebări

Care este locul unui substrat Tyvek® permeabil la vapori?

În construcţiile pereţilor, în spatele învelişului extern/zidăriei de cărămidă etc.

Ce rol are un substrat Tyvek® permeabil la vapori?

Substraturile Tyvek® permeabile la vapori contribuie la protejarea structurii şi la izolaţia termică împotriva umidităţii exterioare şi a condensului. Acestea contribuie, de asemenea, la obţinerea etanşeităţii la vânt şi reduc pierderea căldurii prin convecţie din clădire.

Îmbinările din substraturile Tyvek® permeabile la vapori trebuie să fie etanşate?

Nu, dar se recomandă obţinerea unui nivel optim de etanşeitate la vânt şi reducerea pierderii de căldură prin convecţie din clădire.

Trebuie să existe o cavitate ventilată/un gol de aer la exteriorul membranei de perete Tyvek®?

Da, pentru a permite vaporilor să iasă în atmosfera exterioară. Cavitatea/golul de aer poate fi ventilat(ă) natural prin acoperire/îmbinări ale ţiglelor sau ventilat(ă) cu cărămizi cu goluri de aer, guri de ventilaţie etc.

Poate fi montată o membrană de perete Tyvek® direct în spatele acoperirii sau al tencuielii?

Da, dar permeabilitatea membranei va fi mai puţin eficientă. Reţineţi că Tyvek® Solid Silver necesită un gol de aer orientat spre partea metalizată pentru a asigura beneficii termice.

O membrană de perete Tyvek® poate fi montată în spatele unei acoperiri cu table metalice continue, ca strat de separare?

Da.

Un substrat Tyvek® permeabil la vapori poate fi lăsat descoperit înainte de montarea acoperirii externe?

Da, timp de 4 luni, cu condiţia ca membrana să fie fixată suficient de bine pentru a preîntâmpina deteriorările cauzate de vânt. De asemenea, orificiile şi îmbinările trebuie etanşate, pentru a evita infiltraţiile apei de ploaie.

Tyvek® Solid Silver

De ce se utilizează Tyvek® Solid Silver?

Pe lângă faptul că asigură protecţia împotriva umezelii din exterior, a condensului şi a infiltraţiei vântului, Tyvek® Solid Silver reduce semnificativ cantitatea de căldură care se pierde prin radiaţie. De asemenea, contribuie la confortul pe timp de vară. Tyvek® Solid Silver funcţionează pe ambele părţi.

Pe ce parte trebuie montat?

Tyvek® Solid Silver se montează astfel încât partea argintie lucioasă să fie orientată spre cavitate, de obicei spre cavitatea externă înainte de acoperire.  Beneficiul termic se bazează pe combinaţia dintre cavitate şi faţa cu emisivitate redusă a Tyvek® Solid Silver.

Tyvek® Supro

Tyvek® Supro poate fi utilizat ca substrat permeabil la vapori într-un sistem de perete?

Da, Tyvek® Supro are toate atributele unei membrane de aerisire conform cu EN13859-2. Rezistenţa sa suplimentară îl transformă într-un „substrat universal”.

DuPont™ AirGuard® Sd5

La ce se foloseşte DuPont™ AirGuard® Sd5?

DuPont™ AirGuard® Sd5 este o membrană internă pentru montajul în spatele căptuşelilor de gips-carton etc. Când toate îmbinările sunt acoperite cu bandă, aceasta formează o barieră împotriva pierderii de căldură prin convecţie şi asigură controlul necesar al vaporilor pentru a păstra uscate elementele clădirii.

DuPont™ AirGuard® Reflective

La ce se foloseşte DuPont™ AirGuard® Reflective?

DuPont™ AirGuard® Reflective este o membrană internă 100% ermetică pentru montajul în acoperişuri, sub nivelul plafonului şi în pereţi. Atunci când este montată cu un spaţiu între scândurile de astereală (cavitatea pe partea caldă a izolaţiei, poate fi, de asemenea, cavitatea cablului), DuPont™ AirGuard® Reflective asigură o îmbunătăţire termică considerabilă a acoperişului sau a sistemului de pereţi. Utilizând acest produs împreună cu substratul permeabil la vapori Tyvek® Solid Silver, sunt posibile economii considerabile de energie.

 

 

AVCL AIRGUARD® Î&R

Subiecte:

Principalele întrebări

La ce se foloseşte DuPont™ AirGuard® Reflective?

DuPont™ AirGuard® Reflective este o membrană internă 100% ermetică pentru montajul în acoperişuri, sub nivelul plafonului şi în pereţi. Atunci când este montată cu un spaţiu între scândurile de astereală (cavitatea pe partea caldă a izolaţiei, poate fi, de asemenea, cavitatea cablului), DuPont™ AirGuard® Reflective asigură o îmbunătăţire termică considerabilă a acoperişului sau a sistemului de pereţi. Utilizând acest produs împreună cu substratul permeabil la vapori Tyvek® Solid Silver, sunt posibile economii considerabile de energie.

La ce se foloseşte DuPont™ AirGuard® Sd5?

DuPont™ AirGuard® Sd5 este o membrană internă pentru montajul în spatele căptuşelilor de gips-carton etc. Când toate îmbinările sunt acoperite cu bandă, aceasta formează o barieră împotriva pierderii de căldură prin convecţie şi asigură controlul necesar al vaporilor pentru a păstra uscate elementele clădirii.

De ce este importantă etanşeitatea în clădiri?

Performanţa materialelor de izolaţie este determinată în mare măsură de protecţia pe care o asigură împotriva circulaţiei aerului. O scurgere de aer va determina pierderea directă a căldurii sau o performanţă de izolaţie scăzută.

Aerul circulă în mod natural dintr-o zonă mai caldă într-o zonă mai rece. Orice scurgere din stratul de etanşeitate va facilita curgerea aerului cald din exterior sau din interior în interiorul sau exteriorul clădirii, ceea reduce, de asemenea, performanţa izolaţiei şi confortul la interior pe timp de caniculă sau pe timp de iarnă rece.

Care este valoarea sd corectă?

Cu cât este mai mare valoarea sd (rezistenţa la vapori) a stratului VCL, cu atât mai mare este protecţia izolaţiei împotriva unui climat interior umed şi cald. Totuşi, o valoare sd mai mare a stratului VCL înseamnă, de asemenea, o capacitate scăzută de uscare. Umiditatea se poate acumula într-o clădire în curs de construcţie în multe moduri şi poate fi dificil de controlat, fie că este vorba de materiale umede, detalii de execuţie necorespunzătoare sau alte surse. Acest lucru poate conduce ulterior la condens şi creşterea mucegaiului, ce poate cauza deteriorarea clădirii şi poate reprezenta un risc pentru starea de sănătate a locatarilor. Straturile VCL cu o valoare sd mai mare de 20 m, de ex., foile de polietilenă, nu compensează micile defecte din procesul de montaj, iar funcţionalitatea barierei pentru vapori a acestor materiale va împiedica ulterior uscarea umidităţii acumulate în interiorul construcţiei. Prin urmare, atunci când nivelurile de umiditate din încăperi sunt normale şi când se montează membrane cu capacitate la exterior, straturile VCL cu o valoare sd mai mică pot fi considerate o soluţie mai sigură pentru montajul la interior.

Pentru încăperi cu niveluri de umiditate extreme, se recomandă montajul unor straturi VCL cu o valoare sd mare doar după procesul de uscare a materialelor de construcţii.

 

 

Utilizarea unui strat de control al aerului & al vaporilor (AVCL)

 

De ce este nevoie de un strat de control al aerului & al vaporilor (VCL)?

Etanşeitatea sistemului de învelire a clădirilor a devenit o cerinţă de construcţie, impusă insistent de directiva europeană privind energia.  Mai simplu spus, un strat de control al aerului şi al vaporilor (VCL) ajută la menţinerea aerului condiţional, cald sau rece, în interiorul clădirii. În funcţie de valoarea sd a membranei, vaporii sunt fie împiedicaţi să treacă prin membrană, fie fluxul lor este redus semnificativ. Acest lucru contribuie la controlarea riscurilor de mucegai şi deteriorări în structurile clădirilor.

Atunci când este utilizat împreună cu substraturile permeabile la vapori Tyvek® ca parte a unei construcţii de perete sau acoperiş permeabilă la vapori, dar ermetică, avantajele utilizării unui strat VCL DuPont™ AirGuard® sunt semnificative.

 

Straturile VCL AirGuard® trebuie să fie utilizate întotdeauna împreună cu substraturile permeabile la vapori Tyvek®?

Straturile VCL AirGuard® funcţionează cel mai bine împreună cu un substrat permeabil la vapori Tyvek® ca parte a unei structuri de acoperiş permeabilă la vapori, dar ermetică. Atunci când este utilizat în acest mod, stratul VCL asigură faptul că întreaga structură a acoperişului respectă principiul de permeabilitate la vapori & etanşeitate, care se află la baza conceputului de „acoperiş ermetic”.

Totuşi, atât straturile VCL AirGuard®, cât şi oricare dintre substraturile permeabile la vapori din familia Tyvek® funcţionează perfect şi când sunt montate individual. Este fezabil să se utilizeze un strat VCL AirGuard® ca strat de control al aerului şi al vaporilor sub un acoperiş convenţional cu căptuşeală din pâslă. Acesta va oferi întotdeauna anumite avantaje în ceea ce priveşte controlul condensului.

 

Este un strat de control al vaporilor absolut esenţial la acoperişurile reci (cavitate de ventilaţie între substratul şi izolaţie sau într-o mansardă rece cu izolaţie la nivelul plafonului)?

În toate cazurile în care există un gol de acoperiş „rece” cu ventilaţie convenţională, limitarea transmisiei vaporilor de apă ajută la reglarea umidităţii, chiar dacă prima linie de apărare este ventilaţia în sine. Totuşi, motivul principal pentru care trebuie să se monteze un strat VCL AirGuard® este aspectul economisirii de energie. Construcţiile de acoperişuri reci ventilate se vor schimba probabil în viitor în acoperişuri calde din cauza costurilor energetice şi adăugarea ulterioară a unui strat VCL poate fi dificilă.

 

Dar în ceea ce priveşte acoperişurile industriale? Necesită şi acestea un strat VCL?

Absolut. În ciuda a ceea ce afirmă unii producători, un strat de control al vaporilor este esenţial în cazul marii majorităţi a sistemelor de acoperişuri metalice prefabricate. Deşi unii proiectanţi pot omite un substrat extern permeabil la vapori atunci când utilizează unele sisteme de acoperişuri metalice cu ventilaţie naturală, este esenţial să existe întotdeauna o barieră continuă pentru aer pe partea caldă a structurii, pentru a izola atmosfera internă şi pentru a controla difuzia şi convecţia.

DuPont nu recomandă omiterea unui strat de control al vaporilor în nicio situaţie de acoperiş industrial, deoarece izolaţia este delimitată, de obicei, spre exterior cu un material impermeabil la vapori, a cărui eficacitate va fi redusă de orice absorbţie de umiditate condensată. Prin urmare, este necesar să se împiedice trecerea umidităţii dinspre interiorul mai cald. Se va opta, în principal, pentru 5814X, deşi, în unele cazuri, 8407A poate fi, de asemenea, o soluţie bună.

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru acoperiş fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.

Răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la membranele pentru acoperiş Tyvek® pentru profesioniştii din domeniul construcţiilor.

Subiecte:

Principalele întrebări

Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® pot fi montate ca substrat pentru învelitoare fără ventilaţie?

Da. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® prezintă certificarea BBA pentru aplicaţii fără ventilaţie. Nu este necesară ventilaţia sageacului sau a coamei de acoperiş.

Membranele pentru coperiş Tyvek® pot fi utilizate la construcţii noi şi construcţii modernizate fără ventilaţie?

Da, dar trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că toate căptuşelile interne sunt intacte, astfel încât să se realizeze un control corespunzător al vaporilor.

Membranele pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate pentru montajul în sisteme de acoperişuri orizontale fără ventilaţie?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt adecvate doar pentru aplicaţii de acoperişuri înclinate fără ventilaţie. La acoperişurile orizontale, o membrană pentru acoperiş Tyvek® poate fi utilizată doar ca strat de protecţie peste izolaţie sau ca strat de separaţie între tablele metalice şi un tablier de susţinere.

Care este diferenţa dintre un sistem neventilat şi un sistem ermetic?

Ambele sisteme sunt fără ventilaţie, dar sistemul ermetic include bandă adezivă pe toate îmbinările membranei Tyvek®, pe toate orificiile şi detaliile marginilor. Scândurile de contra-astereală peste membrana pentru acoperiş sunt incluse în specificaţia de acoperiş ermetic Tyvek®.

Membrana Tyvek® trebuie să fie etanşată?

Nu. Etanşarea membranei Tyvek® este opţională şi este specificată atunci când este necesară o eficienţă termică maximă.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi lăsate descoperite provizoriu, înainte de montarea ţiglelor/plăcilor de ardezie?

Da. Stabilitatea la razele ultraviolete a membranelor pentru acoperişuri Tyvek® le permite să fie lăsate descoperite pe o perioadă care să nu depăşească 4 luni. Totuşi, acest lucru se va aplica doar în cazul în care membrana este fixată în mod corespunzător.

Membranele Tyvek® pot fi utilizate pe un acoperiş care a fost construit sub înclinaţia minimă recomandată a ţiglelor sau a plăcilor de ardezie?

Da, dar membrana pentru acoperiş Tyvek® trebuie montată în două straturi (cu pâslă dublă) şi îmbinări decalate.

Membrana Tyvek® poate fi înglobată în jgheab ca în practica tradiţională?

Nu. Se acceptă, în general, ca bună practică pentru toate substraturile de acoperişuri să fie oprite la mică distanţă de jgheab, prin suprapunere peste un dispozitiv de protecţie brevetat pentru sageac (BS5534). Acesta constă într-o foaie de sageac rezistentă la razele UV, cum ar fi Tyvek® Eaves Carrier, care înlocuieşte membrana sub formă de „picurar” în jgheab. Substratul pentru acoperiş nu trebuie lăsat definitiv expus la lumina soarelui.

Utilizarea membranelor pentru acoperiş Tyvek® cu scânduri de contra-astereală

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată peste grinzi fără susţinere?

Nu, cu condiţia ca membrana Tyvek® să fie drapată suficient între grinzi. În acest caz, trebuie să se utilizeze Tyvek® Supro.

Atunci când se aşează Tyvek® fără susţinere, ce gol de aer este necesar dedesubt pentru a permite draparea membranei pentru acoperiş?

Aproximativ 10 mm.

Scândurile de contra-astereală trebuie să fie montate atunci când membrana Tyvek® este aşezată direct peste izolaţie cu susţinere completă?

Da. Ca în cazul tuturor membranelor pentru acoperişuri, trebuie să se instaleze scânduri de contra-astereală în acest caz.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate folosind metoda de drapare cu aplicare peste scândurile de contra-astereală?

Da. Trebuie să se utilizeze Tyvek® pentru această metodă de aplicare.

Membranele pentru acoperişuri Tyvek® pot fi montate sub scândurile de contra-astereală?

Da. Membrana va fi apoi aşezată bine întinsă, ceea ce permite etanşarea îmbinărilor, dacă este necesar.

Membrana Tyvek® poate fi aşezată direct peste izolaţia din cherestea fără scânduri de astereală sau contra-astereală ca în practica tradiţională scoţiană?

Da. Plăcile de ardezie pot fi fixate prin membrana acoperişului şi în scânduri în mod normal. Izolaţia trebuie să prezinte o astereală din cherestea cu o lăţime de 150 mm şi spaţii de 2 mm.

Este necesară ventilaţia spaţiului dintre scândurile de astereală atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-un sistem de acoperiş neventilat sau ermetic?

Nu. Circulaţia naturală a aerului între ţigle şi plăcile de ardezie va fi suficientă pentru a elimina vaporii de apă din spaţiul dintre scândurile de astereală.

Poate pătrunde apă prin membrana de acoperiş Tyvek® atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea?

Nu. Membranele de aerisire pentru acoperiş Tyvek® sunt 100% rezistente la apă, dar permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că apa nu va pătrunde prin membrană, chiar şi atunci când aceasta este aşezată direct peste izolaţie sau astereala din cherestea. Totuşi, trebuie să se acorde atenţie pentru a asigura faptul că scândurile de contra-astereală montate peste membrană sunt fixate bine.

Straturile de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL)

Este necesar un strat de control al aerului & şi al vaporilor (AVCL) atunci când se utilizează o membrană pentru acoperiş Tyvek® într-o aplicaţie neventilată?

Trebuie să se monteze întotdeauna un strat AVCL peste zonele cu umiditate ridicată, indiferent dacă sistemul este sau nu ventilat. Acest lucru este valabil pentru băi şi bucătării şi pentru piscine şi saune, în special.

Zonele cu umiditate redusă, cum ar fi birourile, nu necesită un strat AVCL, dar pot beneficia de o etanşeitate mai bună şi un control superior al vaporilor, dacă se montează unul. Acest lucru poate îmbunătăţi, de asemenea, eficienţa energetică. Straturile AVCL

DuPont™ AirGuard® sunt concepute pentru a fi utilizate împreună cu o membrană de aerisire Tyvek®. Există o gamă de variante disponibile, în funcţie de nivelul de umiditate, înclinaţia şi tipul de acoperiş.